1. Home
  2. /
  3. Blog

De evolutie van webdesign: van HTML naar AI

Geplaatst op 17 maart 2023, door Nils Alma

Webdesign is in de afgelopen decennia enorm geëvolueerd. Van statische HTML-pagina's tot dynamische, interactieve websites die zijn gebouwd met behulp van AI-technologieën, het internetlandschap blijft voortdurend veranderen. In deze blog bespreken we de evolutie in webdesign van HTML naar AI. Ook staan we stil bij de de impact van deze veranderingen op het ontwerp van websites en de gebruikerservaring.

De oorsprong van webdesign: HTML

HTML (Hypertext Markup Language) was de eerste programmeertaal die werd gebruikt om websites te ontwerpen en te bouwen. HTML-pagina's waren statisch, bestonden uit tekst en afbeeldingen en hadden weinig interactie met de gebruiker. Er waren geen animaties, geen video's, geen audio en geen andere geavanceerde functies die we tegenwoordig gewend zijn.

Hoewel HTML nog steeds wordt gebruikt voor het bouwen van websites, is het niet langer de enige taal. Zo wordt bijvoorbeeld PHP op veel websites gebruikt om de HTML te genereren en CSS (Cascading Style Sheets) is ontwikkeld om de opmaak van HTML-pagina's te verbeteren. JavaScript is ontwikkeld om interactieve elementen aan de pagina's toe te voegen, of hele pagina's mee op te bouwen.

Boeken op plank

De opkomst van Content Management Systemen (CMS)

Met de opkomst van Content Management Systemen (CMS) zoals WordPress en Craft werd het bouwen van websites gemakkelijker en toegankelijker voor niet-technische gebruikers. CMS'en maken het mogelijk om website-inhoud te creëren en te publiceren zonder kennis van HTML, CSS en JavaScript. Bovendien bieden CMS'en tal van sjablonen en plug-ins die het gemakkelijker maken om aantrekkelijke en interactieve websites te bouwen.

Screenshot n&p preview mode
Screenshot preview mogelijkheid Craft CMS

De opkomst van responsive design

Met de opkomst van smartphones en tablets werd het steeds belangrijker om websites te ontwerpen die op alle apparaten goed werken. Responsive design is bedacht als een manier om één website te bouwen die zich aanpast aan verschillende schermformaten en apparaten.

Responsive design vereist flexibelere CSS-regels en het gebruik van media queries om de website op verschillende schermformaten aan te passen. Dit betekent dat ontwerpers rekening moeten houden met meerdere schermformaten bij het ontwerpen van een website.

Mobiel ontwerp (UX schetsen)

De toekomst van webdesign: AI?

De laatste jaren is er een nieuwe trend in webdesign ontstaan: het gebruik van AI-technologieën. AI-technologieën zoals machine learning en deep learning worden gebruikt om websites te bouwen die zichzelf kunnen optimaliseren op basis van gebruikersgedrag.

Bijvoorbeeld, AI kan worden gebruikt om de beste kleuren en lettertypen voor een website te bepalen op basis van de doelgroep van de site. AI kan ook worden gebruikt om de beste plaatsing van call-to-action-knoppen te bepalen op basis van de conversiepercentages.

AI kan ook worden gebruikt om geautomatiseerde tests uit te voeren om problemen op te sporen en te verhelpen, zoals het verminderen van de laadtijd van een website. Dit kan helpen om de gebruikerservaring te verbeteren en het conversiepercentage te verhogen.

Hoe wij denken dat AI webdesign gaat beïnvloeden in de komende 5 jaar

Er zijn verschillende manieren waarop webdesign zich in de komende vijf jaar zou kunnen ontwikkelen als gevolg van de komst van AI. Hier zijn een paar mogelijke scenario's:

  1. Automatische ontwerpoptimalisatie: Met AI kunnen webontwerpers automatisch de beste kleurcombinaties, lay-outs en typografie voor een website bepalen op basis van gebruikersfeedback en analyses van het gebruikersgedrag. Dit kan het ontwerpproces versnellen en resulteren in meer effectieve en efficiënte websites.
  2. Personalisatie: AI kan webontwerpers helpen om gepersonaliseerde ervaringen te bieden aan individuele gebruikers op basis van hun eerdere interacties met een website. Dit kan worden bereikt door middel van machine learning-algoritmen die het gedrag van gebruikers op de site analyseren en aanbevelingen doen voor inhoud, producten of diensten die bij hun interesses passen.
  3. Conversational interfaces: Een andere ontwikkeling op het gebied van webdesign is de opkomst van conversational interfaces. Dit zijn interfaces die zijn ontworpen om te communiceren met gebruikers via natuurlijke taal en die vaak gebruikmaken van AI-gedreven chatbots. Deze interfaces kunnen het gebruiksgemak van websites en webapplicaties verbeteren en een meer intuïtieve gebruikerservaring bieden.
  4. Snellere ontwikkeling van websites: Met behulp van AI-gestuurde ontwerpsoftware en tools kunnen webontwerpers sneller en efficiënter websites bouwen en testen. Dit kan resulteren in kortere ontwikkelingstijden en lagere kosten voor klanten.

Het is belangrijk om op te merken dat deze scenario's slechts enkele van de mogelijke manieren zijn waarop AI de ontwikkeling van webdesign kan beïnvloeden. Er zullen ongetwijfeld andere innovaties en toepassingen opduiken naarmate AI zich verder ontwikkelt en meer geïntegreerd raakt in de webdesign-industrie.

Meer weten?

Opslag van gegevens 

Wij werken onder andere ook voor: