Er zijn een aantal redenen waarom jij misschien niet zou kiezen voor WordPress als CMS voor je webdesignproject. Wij hebben drie belangrijke redenen op een rijtje gezet.
Het kan zijn dat je op zoek bent naar iets dat specifieker is afgestemd op je behoeften. WordPress is een zeer veelzijdig platform, maar het kan zijn dat het niet precies aan al je eisen voldoet. Wordpress is van origine bedacht om blogs te maken, mede daardoor biedt het in onze ogen niet de volwaardige opties van een schaalbaar CMS.
Het kan ook zijn dat je reeds bekend met Wordpress en geen behoefte hebt aan de functies en mogelijkheden zoals die in WordPress worden aangeboden. Wordpress kan beperkend werken door onder andere een vrij magere basis installatie (er zijn in veel gevallen veel plugins nodig). Denk hierbij bijvoorbeeld aan meertaligheid. Aan de andere kant zou Wordpress weer een overkill kunnen zijn als je bijvoorbeeld een eenvoudige website wilt maken.
In dat geval kan het zijn dat het gebruik van WordPress overkill is en dat je beter af bent met een ander, eenvoudiger en op maat ingericht CMS-systeem.
De derde reden die wij belangrijk vinden om niet te kiezen voor Wordpress, is de stabiliteit. Uiteraard hangt het af van de installatie en welke plugins zijn gebruikt. Maar, onze ervaring leert dat er vroeg of laat dingen binnen de site omvallen. Of, je maakt gebruik van een plugin die niet meer wordt bijgehouden waardoor het kan het zijn dat je onbedoeld wordt blootgesteld aan hackers.
Wordpress is voor maatwerk niet zo geschikt. Meestal worden bestaand (ingekochte) templates gebruikt. Mocht je 'maatwerk' zien op een aanbieder van Wordpress websites dan beperkt zich dat vaak tot het aanpassen van iets wat al bestond. Hierdoor is de kans groot dat het geen uniek ontwerp is.
De gebruiksvriendelijkheid van Wordpress is niet zo goed als wordt beweerd. Dit kan komen doordat er in een template heel veel plugins worden gebruik. Hierdoor wordt de eindgebruiker overladen met opties die niet nodig zijn. Zeker als je 'wat minder handig bent met computers' kun je hier flink last van hebben.
De laadtijd van een gemiddelde Wordpress website is lang. Trage websites zorgen voor frustraties bij bezoekers. Dit komt bijvoorbeeld doordat het gebruik van een template met daarin veel code die niet wordt gebruikt. Hierdoor wordt de laadtijd onnodig lang.
Extra functies die op maat gemaakt moeten worden zijn in Wordpress vaak lastig (en dus duur) of gewoon onmogelijk. Doordat Wordpress van origine bedacht is als een blog systeem is het qua code niet ingericht voor dergelijke opties.
Er zijn dus verschillende redenen waarom je misschien niet zou kiezen voor WordPress als CMS voor je webdesignproject. Het belangrijkste is om te kijken naar je eigen behoeften en om te bepalen welk systeem het beste bij je past.
Wij werken voor websites met Craft CMS en voor webshops met Craft, in combinatie met Commerce. Dat is een schaalbare oplossing en wordt op maat voor je ingericht. Het past dus eigenlijk altijd bij de omvang van jouw project.
Mocht je nu a Wordpress gebruiken en niet tevreden zijn, we kunnen je huidige site ook ombouwen en migreren