1. Home
  2. /
  3. Blog

Redenen waarom wij niet kiezen voor Wordpress

Geplaatst op 10 januari 2023, door Nils Alma

Er zijn een aantal redenen waarom jij misschien niet zou kiezen voor WordPress als CMS voor je webdesignproject. Wij hebben drie belangrijke redenen op een rijtje gezet.

Het past net niet bij wat je zoekt

Het kan zijn dat je op zoek bent naar iets dat specifieker is afgestemd op je behoeften. WordPress is een zeer veelzijdig platform, maar het kan zijn dat het niet precies aan al je eisen voldoet. Wordpress is van origine bedacht om blogs te maken, mede daardoor biedt het in onze ogen niet de volwaardige opties van een schaalbaar CMS.

Je hebt eerder slechte ervaringen gehad

Het kan ook zijn dat je reeds bekend met Wordpress en geen behoefte hebt aan de functies en mogelijkheden zoals die in WordPress worden aangeboden. Wordpress kan beperkend werken door onder andere een vrij magere basis installatie (er zijn in veel gevallen veel plugins nodig). Denk hierbij bijvoorbeeld aan meertaligheid. Aan de andere kant zou Wordpress weer een overkill kunnen zijn als je bijvoorbeeld een eenvoudige website wilt maken.

In dat geval kan het zijn dat het gebruik van WordPress overkill is en dat je beter af bent met een ander, eenvoudiger en op maat ingericht CMS-systeem.

Je zoekt een stabiel CMS

De derde reden die wij belangrijk vinden om niet te kiezen voor Wordpress, is de stabiliteit. Uiteraard hangt het af van de installatie en welke plugins zijn gebruikt. Maar, onze ervaring leert dat er vroeg of laat dingen binnen de site omvallen. Of, je maakt gebruik van een plugin die niet meer wordt bijgehouden waardoor het kan het zijn dat je onbedoeld wordt blootgesteld aan hackers.

Een aantal zaken om te overwegen voordat je voor Wordpress kiest

Wordpress is voor maatwerk niet zo geschikt. Meestal worden bestaand (ingekochte) templates gebruikt. Mocht je 'maatwerk' zien op een aanbieder van Wordpress websites dan beperkt zich dat vaak tot het aanpassen van iets wat al bestond. Hierdoor is de kans groot dat het geen uniek ontwerp is.

De gebruiksvriendelijkheid van Wordpress is niet zo goed als wordt beweerd. Dit kan komen doordat er in een template heel veel plugins worden gebruik. Hierdoor wordt de eindgebruiker overladen met opties die niet nodig zijn. Zeker als je 'wat minder handig bent met computers' kun je hier flink last van hebben.

De laadtijd van een gemiddelde Wordpress website is lang. Trage websites zorgen voor frustraties bij bezoekers. Dit komt bijvoorbeeld doordat het gebruik van een template met daarin veel code die niet wordt gebruikt. Hierdoor wordt de laadtijd onnodig lang.

Extra functies die op maat gemaakt moeten worden zijn in Wordpress vaak lastig (en dus duur) of gewoon onmogelijk. Doordat Wordpress van origine bedacht is als een blog systeem is het qua code niet ingericht voor dergelijke opties.

Het alternatief

Er zijn dus verschillende redenen waarom je misschien niet zou kiezen voor WordPress als CMS voor je webdesignproject. Het belangrijkste is om te kijken naar je eigen behoeften en om te bepalen welk systeem het beste bij je past.

Wij werken voor websites met Craft CMS en voor webshops met Craft, in combinatie met Commerce. Dat is een schaalbare oplossing en wordt op maat voor je ingericht. Het past dus eigenlijk altijd bij de omvang van jouw project.

Mocht je nu a Wordpress gebruiken en niet tevreden zijn, we kunnen je huidige site ook ombouwen en migreren

Benieuwd hoe we jouw site kunnen omzetten naar Craft CMS? Vraag een offerte aan

Gaat het om een bestaande of nieuwe website? 

Heb je al een website, mogen we dan je domeinnaam?

Heb je al een budget in gedachte voor de opdracht?

Vertel ons kort wat jouw website aanbied/ verteld.

Denk hierbij aan een boekingsmodule, betaalsysteem of boekhoud koppeling.

Betreft het een onepager of heb je meerdere pagina's in gedachte?

Heb je wellicht al een briefing of een ander bestand met iets wat bijdraagt aan je aanvraag, upload het hier.

Geef je voor en achternaam in.

Please enter your email so we can get in touch.

Wat is je telefoonnummer?

Kan je ons meer vertellen over je aanvraag?

Wij werken onder andere ook voor