1. Home
  2. /
  3. Kennisbank

Wat is JavaScript?

JavaScript is een programmeertaal die wordt gebruikt voor client-side webontwikkeling. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met HTML en CSS om dynamische interactie toe te voegen aan webpagina's. JavaScript wordt uitgevoerd in de webbrowser, wat betekent dat de code wordt uitgevoerd op de computer van de gebruiker in plaats van op de server.

Functionaliteit

JavaScript biedt veel functionaliteiten, zoals het maken van pop-upberichten, het wijzigen van de inhoud van webpagina's zonder de pagina te herladen, het afhandelen van gebruikersinteracties, zoals het verwerken van formulieren en het afhandelen van knop-events, en het toevoegen van interactieve elementen zoals sliders en carousels.

Naast client-side webontwikkeling, wordt JavaScript ook gebruikt voor server-side webontwikkeling met behulp van Node.js, een JavaScript runtime die is ontwikkeld voor het uitvoeren van JavaScript op een server. Dit maakt het mogelijk om JavaScript te gebruiken voor het ontwikkelen van geavanceerde webapplicaties, zoals real-time chat-applicaties en online spellen.

JavaScript wordt ook gebruikt voor het ontwikkelen van mobiele applicaties met behulp van frameworks zoals React Native, Ionic, en Cordova.

JavaScript is een veelgebruikte en krachtige programmeertaal die vaak wordt gebruikt voor client-side webontwikkeling en server-side webontwikkeling. Het biedt veel functionaliteiten voor het toevoegen van dynamische interactie en het afhandelen van gebruikersinteracties.