1. Home
  2. /
  3. Kennisbank

Toegankelijke website: een korte inleiding

Toegankelijkheid, of accessibility (a11y) in het Engels, wordt terecht steeds belangrijker bij het inrichten en vullen van de websites die we maken. Op deze pagina geven we je een korte inleiding in de complex lijkende wereld van de website-toegankelijkheid.

Waar hebben we het over?

Wanneer we het hebben over een toegankelijke website, bedoelen we vaak dat het een website betreft die goed te 'zien' is door iedere bezoeker. Ook bezoekers die blind of slechtziend zijn, en ook bezoekers die een fysieke beperking hebben waardoor ze bijvoorbeeld niet de muis of vingers kunnen gebruiken om met je website te interacteren. Vaak kun je, door je vooraf en tijdens het vullen van je website bewust te zijn van deze groep, er met kleine toevoegingen of aanpassingen voor zorgen dat jouw boodschap bij iedereen aankomt.

Is dat niet heel veel werk voor een relatief kleine groep?

Nee. Bij de bouw van je website helpen wij je met de technische aandachtspunten die je website toegankelijker maken. Denk daarbij aan kleurcontrast, het makkelijk met een toetsenbord kunnen doorlopen van je website of het beschikbaar maken van alternatieve teksten bij afbeeldingen. Voor de daadwerkelijke content (tekst en foto's) die je zelf toevoegt aan je website kost het je misschien iets meer tijd, maar het levert je ook iets op. Niet alleen help je zo'n 800.000 Nederlanders (bron: webaccessibilityawards.nl) met het beter kunnen bezoeken van je website, je zult ook merken dat zoekmachine-crawlers de content op je website beter gaan doorgronden.

Een (deel van een) screenshot van de website van de Web Accessibility Awards, waarin te zien is dat 80000 blinden, 240000 slechtzienden en 470000 fysiek beperkte mensen geen gebruik kunnen maken van muis en/of beeldschermen

Ben ik verplicht mijn website toegankelijk te maken?

Voor overheidsinstanties en (semi-)publieke instellingen is er daadwerkelijk een verplichting tot het toegankelijk aanbieden van informatie. Voor bedrijven is er, vanuit de Wet gelijke behandeling, een verplichting om goederen en diensten zo toegankelijk mogelijk aan te bieden.

Meer informatie over dit onderwerp, voor overheidsinstellingen, vind je op digitoegankelijk.nl. Voor bedrijven kun je meer vinden op deze pagina.

Kan ik mijn bestaande website ook toegankelijk(er) maken?

Jazeker, dat kan. Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar de huidige status van je website, en naar wat er moet gebeuren om je website voor iedereen bruikbaar te laten zijn!

Wil je weten wat wij voor je unnen doen om de toegankelijkheid van jouw site te verbeteren?

Opslag van gegevens