1. Home
  2. /
  3. Kennisbank

Toegankelijke tekst op jouw website

Er zijn een aantal basisregels die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat de tekst van je website goed leesbaar is voor elke bezoeker. Volg je deze regels, dan wordt het voor bezoekers makkelijker om bijvoorbeeld met een screen reader door de tekst te navigeren. Een bijkomend voordeel is, dat het ook voor zoekmachines als Google makkelijker wordt de tekst te duiden.

Wil je deze informatie uitprinten en naast je beeldscherm hangen?
Download dan de instructiekaart als PDF.

Instructiekaart toegankelijke tekst (PDF, 1,978 MB)

Tekstindeling

Zorg voor een goede indeling van je tekst. Breng paragrafen aan, voeg omschrijvende kopjes toe. Dit komt ook de algemene leesbaarheid van je tekst ten goede.

Kopjes en hiërarchie

Op een website wordt een tekstkopje aangeduid met een H1, H2, H3, H4, H5 of H6-tag. Hoe hoger het getal, hoe hoger een kopje in de hiërarchie van de tekst (en de pagina) staat.

  • De H1-tag mag maar een keer voorkomen op een pagina, en is vaak voorbehouden aan de paginatitel. Gebruik deze dus niet in de teksten op de pagina.

  • Beperk het gebruik van kopjes in je teksten tot een of twee types, dus bijvoorbeeld alleen H2 en H3. Zo breng je een duidelijke lijn aan, en is het makkelijker kopjes te kiezen voor je tekst.

  • Zorg dat de kopjes in hiërarchie overeenkomen met de volgorde van je tekst. Zet dus geen H2-kopje direct onder een H3-kopje in je tekst.

  • Gebruik geen dikgedrukte tekst als enige manier om een kopje aan te duiden. Screen readers herkennen dit niet als kopje.

Opsommingen en lijsten

Wanneer je in je tekst een lijst of opsomming gebruikt, is het belangrijk dat deze te herkennen is als lijst. Veel teksteditors hebben hiervoor een knop, waarmee je eenvoudig een genummerde of ongenummerde lijst kunt opstellen.

Links

Wanneer je een link toevoegt in een tekst, dien je er voor te zorgen dat deze een ‘title’-attribute heeft, met daarin een beschrijving van de pagina waar de link naar verwijst. Zorg ervoor dat dat een duidelijke omschrijving is. “Meer informatie over stekelvarkens” is bijvoorbeeld duidelijker dan “Lees verder”.

Hoofdlettergebruik

Wanneer je een heel woord in HOOFDLETTERS typt, zal een screen reader dat woord letter voor letter uitspreken. Zorg er dus voor dat je dat niet doet. Wanneer je wilt dat bijvoorbeeld kopjes altijd in hoofdletters worden weergegeven, kun je ons vragen de stijl van de pagina aan te passen, zodat kopjes altijd in hoofdletters worden weergegeven.