1. Home
  2. /
  3. Kennisbank

Wat is een alt-tag?

Een alt tag, ook wel alt attribuut genoemd, is een stukje HTML-code dat wordt gebruikt om alternatieve tekst te beschrijven voor afbeeldingen op een webpagina. Het is een korte beschrijving van de afbeelding die wordt weergegeven als de afbeelding niet kan worden geladen of als de gebruiker een schermlezer gebruikt om de website te bekijken.

Waar is een alt tag voor?

Het doel van een alt tag is om de toegankelijkheid van een website te verbeteren voor mensen met visuele beperkingen of die geen afbeeldingen kunnen zien. Schermlezers kunnen de alt tag voorlezen om de gebruiker te vertellen wat er op de afbeelding te zien is. Daarom is het belangrijk om de alt tag zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven, zodat de gebruiker een goed beeld krijgt van wat er op de afbeelding te zien is.

Optimalisatie voor zoekmachines

Een goed geschreven alt tag kan ook helpen bij zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zoekmachines gebruiken de alt tag om de inhoud van afbeeldingen te begrijpen en te indexeren. Door relevante zoekwoorden en zinnen op te nemen in de alt tag, kan de afbeelding beter worden geïndexeerd en kan de pagina hoger worden gerangschikt in de zoekresultaten.

Kort samengevat:

In het kort is een alt tag een korte beschrijving van een afbeelding op een webpagina die wordt gebruikt om de toegankelijkheid te verbeteren en de inhoud te begrijpen voor zoekmachines. Het is belangrijk om de alt tag nauwkeurig te beschrijven, zodat gebruikers en zoekmachines een goed begrip hebben van wat er op de afbeelding te zien is.