1. Home
 2. /
 3. Blog

E-commerce en online verkoop

Geplaatst op 21 december 2022, door Nils Alma

E-commerce, ook wel bekend als elektronisch handelen, is de verkoop en aankoop van producten en diensten via internet. Het gebruik van e-commerce is de afgelopen jaren sterk toegenomen, en deze trend zet zich voort. Steeds meer bedrijven zetten e-commerce in als een belangrijk onderdeel van hun verkoopstrategie, en consumenten raken steeds meer gewend aan het gemak van online winkelen.

E-commerce kan zowel B2C (business-to-consumer) als B2B (business-to-business) zijn. E-commerce heeft vele voordelen ten opzichte van traditionele winkelmethoden, zoals een groter bereik, lagere kosten, en 24/7 beschikbaarheid. Er zijn verschillende vormen van e-commerce, zoals:

 • Online winkels: Een website waar consumenten producten of diensten kunnen kopen.
 • Marktplaatsen: Websites waar consumenten producten of diensten van derden kunnen kopen.
 • Social commerce: Het kopen van producten of diensten via social media platforms zoals Facebook of Instagram.
 • M-commerce: Het kopen van producten of diensten via een mobiele app of mobiele website.

E-commerce heeft een enorme groei doorgemaakt in de afgelopen jaren en wordt steeds belangrijker voor bedrijven van alle groottes en in alle industrieën. Het biedt een efficiëntere manier van zakendoen en maakt het gemakkelijker voor consumenten om producten of diensten te vinden en te kopen.

Succesvol aan de slag met E-commerce

Om succesvol gebruik te maken van e-commerce, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten:

 1. Maak gebruik van een gebruiksvriendelijke webshop. Zorg ervoor dat de webshop overzichtelijk is en dat producten gemakkelijk gevonden kunnen worden.
 2. Zorg voor een veilige betalingsomgeving. Maak gebruik van SSL-certificaten en verwerk betalingen via een betrouwbare betaaldienst.
 3. Zorg voor een snelle levering. Consumenten verwachten tegenwoordig snelle levering en een goede service.
 4. Zorg voor goede productbeschrijvingen en foto's. Het is belangrijk om zo veel mogelijk informatie te geven over de producten, zodat de consument een weloverwogen keuze kan maken.
 5. Zorg voor een goede aftersales service. Het is belangrijk om snel te reageren op vragen en eventuele problemen op te lossen.
 6. Maak gebruik van social media. Promoot je webshop via social media kanalen en zorg dat je een goede relatie opbouwt met je klanten.
 7. Zorg voor een goede SEO. Zorg ervoor dat je webshop goed gevonden kan worden in zoekmachines, zodat je webshop een hogere zichtbaarheid krijgt.
 8. Als je aandacht besteedt aan bovenstaande zaken, zal je e-commerce webshop een grotere kans op succes hebben.

Verschillende soorten e-commerce

Voor ieder bedrijf kan e-commerce een andere soort invulling hebben. Zo heb je misschien een e-book, of iets waarbij je tips en tricks deelt. Dit wordt vaak ingezet om een enkel product aan te bieden, soms zelfs gratis. De reden van het aanbieden van één enkel product kan verschillend zijn. Wellicht is het verkopen van een product niet je core-business, zoals bij onderstaand project van de Casimirschool. Waar ter ere van een speciale gelegenheid een boek wordt verkocht.

Het kan echter ook zijn dat je als bedrijf juist jouw product of dienst hoofdzakelijk online wilt aanbieden. In dat geval ben je gebaat bij een volwaardige webshop. Voor Artpub en Horeca Shack is het belangrijk dat onder andere de vindbaarheid, mobiele responsiviteit en laadsnelheid van de site goed op orde zijn. Maar ook de beleving na aankoop. Hoe ziet de mailflow eruit, wat communiceer je wanneer. Komen notificaties niet in de spam, het zit in de details.

Belangrijke trends in e-commerce

 1. Mobiele responsiviteit: Met steeds meer mensen die online winkelen via hun mobiele telefoon, is het belangrijk dat een e-commerce website goed werkt op een mobiel apparaat. Dit betekent dat de website snel laadt, gemakkelijk te navigeren is en dat de bestelprocedure eenvoudig is.
 2. Personalisatie: Een van de grootste trends in e-commerce is personalisatie. Dit betekent dat een e-commerce website aangepast wordt aan de individuele voorkeuren van de consument. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van aanbevolen producten op basis van eerdere aankopen, of het tonen van specifieke aanbiedingen op basis van de locatie van de consument.
 3. Verrijkte inhoud: Verrijkte inhoud, zoals video's en 360 graden beelden, worden steeds belangrijker voor e-commerce. Dit helpt de consument bij het maken van een weloverwogen keuze en verhoogt de kans op een verkoop.
 4. Chatbots en AI: Chatbots en kunstmatige intelligentie worden steeds vaker ingezet om klantenservice te verbeteren. Dit betekent dat de consument snel geholpen wordt en dat vragen efficiënt beantwoord worden.
 5. Beveiliging: Beveiliging is belangrijker dan ooit, zowel voor de consument als voor de e-commerce website. Dit betekent dat er gebruik gemaakt wordt van SSL-certificaten, en dat er geen gevoelige informatie wordt opgeslagen.
 6. Omnichannel aanwezigheid: Een succesvolle e-commerce project moet een aanwezigheid hebben op meerdere kanalen zoals social media en marketplaces. Een klant van een e-commerce website verwacht dat hij ook de mogelijkheid heeft om een product elders te vinden. Zoals dat ook geldt voor producten de je in een fysieke winkel kunt bekijken en kopen.
 7. Logistiek en verzending: Logistiek en verzending zijn belangrijke aspecten voor een succesvol e-commerce project. Dit betekent dat een e-commerce website efficiënte logistieke oplossingen heeft en snel producten kan leveren.

Vragen over jouw e-commerce project?

Opslag van gegevens