1. Home
  2. /
  3. Kennisbank

Wat is caching?

Caching is een techniek waarbij informatie die vaak wordt gebruikt, zoals afbeeldingen, HTML-bestanden en CSS-bestanden, wordt opgeslagen op een lokale computer of server. Zo kan deze informatie sneller worden opgehaald bij toekomstige verzoeken. Dit kan het laden van een website versnellen en de belasting van de server verminderen.

Hoe wij caching kunnen gebruiken

Als webdesignerers, hebben wij de mogelijkheid om caching op verschillende manieren in te zetten om zo de prestaties van jouw website te verbeteren:

• Browser caching: Dit is het proces waarbij de browser informatie opslaat op de computer van de gebruiker, zodat deze informatie sneller kan worden opgehaald bij toekomstige verzoeken. U kunt browser caching activeren door gebruik te maken van HTTP-headers, zoals "Expires" of "Cache-Control" om aan te geven hoe lang een bepaalde resource mag worden opgeslagen.
  • Server caching: Dit is het proces waarbij een server informatie opslaat, zodat deze sneller kan worden opgehaald bij toekomstige verzoeken. U kunt server caching activeren door gebruik te maken van caching-plugins of -modules voor uw CMS of web-framework.
  • Content delivery network (CDN) caching: Dit is een netwerk van servers dat zich over de gehele wereld bevindt en die gebruikt wordt om content te verdelen naar gebruikers, afhankelijk van hun locatie. CDN's gebruiken caching om verzoeken sneller te kunnen verwerken door de inhoud op verschillende servers te repliceren.
  • Opgeven caching headers: Hiermee kan je aangeven hoe lang een bepaalde resource mag worden opgeslagen en of de browser of een CDN mag cachen.
  • Het is belangrijk om te weten dat caching niet alleen de prestaties van uw website kan verbeteren, maar ook potentiële problemen kan veroorzaken als de inhoud niet correct wordt bijgewerkt. Het is daarom belangrijk om regelmatig de cache te verwijderen en te controleren of de inhoud correct wordt weergegeven.

Advies nodig over caching?

Opslag van gegevens

Wij werken onder andere voor: