1. Home
  2. /
  3. Kennisbank

Wat is (een) Cookie?

Cookies zijn kleine tekstbestanden die opgeslagen worden op de computer van de gebruiker wanneer hij of zij een website bezoekt. Ze zijn een belangrijk onderdeel geworden van het internet en worden door bijna alle websites gebruikt om een aantal verschillende redenen. In deze blog zullen we nader ingaan op cookies, wat ze zijn, waar ze voor worden gebruikt en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Wat zijn cookies?

Cookies zijn kleine tekstbestanden die worden opgeslagen op de computer van een gebruiker wanneer hij of zij een website bezoekt. Ze bevatten informatie over de website die de gebruiker heeft bezocht, zoals zijn of haar voorkeuren, de inhoud van zijn of haar winkelwagentje of de pagina's die hij of zij heeft bezocht. Wanneer de gebruiker de website opnieuw bezoekt, worden de cookies gebruikt om deze informatie te onthouden en de gebruikerservaring te verbeteren.

Cookies kunnen verschillende geldigheidstermijnen hebben. Sommige cookies worden alleen opgeslagen tijdens de duur van de browsersessie en worden verwijderd zodra de browser wordt gesloten, terwijl andere cookies langer worden opgeslagen en opnieuw worden gebruikt bij toekomstige bezoeken aan de website.

Waar worden cookies voor gebruikt?

1. Verbetering van de gebruikerservaring. Cookies worden vaak gebruikt om de gebruikerservaring te verbeteren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de voorkeuren van de gebruiker onthouden, zoals zijn of haar taalkeuze of de locatie waar hij of zij zich bevindt. Hierdoor hoeft de gebruiker deze informatie niet telkens opnieuw in te voeren wanneer hij of zij de website bezoekt.
  2. Analyse van websitegebruik Cookies worden ook gebruikt om informatie te verzamelen over hoe gebruikers de website gebruiken, zoals de pagina's die ze bezoeken en hoe lang ze op de website blijven. Deze informatie kan worden gebruikt om de website te optimaliseren en de gebruikerservaring te verbeteren.
  3. Advertenties Cookies, worden vaak gebruikt voor advertentiedoeleinden. Adverteerders gebruiken cookies om gebruikers te volgen en gerichte advertenties weer te geven op basis van hun interesses en eerdere zoekopdrachten. Dit wordt ook wel behavioral targeting genoemd.
  4. Authenticatie Cookies, worden ook gebruikt om gebruikers te authenticeren wanneer ze inloggen op een website. Zo kan de website onthouden dat de gebruiker is ingelogd en de juiste inhoud weergeven.
Mockaroon bz Lhh I3 Mp YY unsplash

Soorten cookies

Er zijn verschillende soorten cookies, allemaal met een specifieke functie:

1. Session cookies, worden alleen tijdens de duur van de browsersessie opgeslagen en worden verwijderd zodra de browser wordt gesloten. Deze cookies worden gebruikt om informatie over de gebruikerssessie bij te houden, zoals de pagina's die de gebruiker heeft bezocht en de inhoud van zijn of haar winkelwagentje.
  2. Persistent cookies, deze cookies worden langer opgeslagen en worden opnieuw gebruikt bij toekomstige bezoeken aan de website. Ze worden gebruikt om informatie over de gebruiker op te slaan.