1. Home
  2. /
  3. Blog

Het gebruik van verschillende caching-technieken voor het verbeteren van de prestaties van je website

Geplaatst op 24 februari 2023, door Nils Alma

Caching is het proces waarbij een kopie van de oorspronkelijke gegevens wordt bewaard om de toegang tot deze gegevens te versnellen. Het idee is om een tijdelijke opslagplaats te creëren voor de meest gebruikte gegevens, zodat deze snel beschikbaar zijn wanneer dat nodig is.

Waarom wij caching gebruiken en waarom het belangrijk is voor website-prestaties

Caching kan de prestaties van een website verbeteren door de laadtijd te verminderen en de serverbelasting te verminderen. Wanneer een gebruiker een website bezoekt, moet de browser verschillende bronnen downloaden, zoals afbeeldingen, CSS-bestanden en JavaScript-bestanden. Dit proces kan enige tijd in beslag nemen, vooral als de gebruiker zich op een trage internetverbinding bevindt. Door caching kunnen deze bronnen worden opgeslagen op de computer van de gebruiker, zodat de volgende keer dat de gebruiker de website bezoekt, deze sneller kan worden geladen.

Puzzle

Soorten caching-technieken

Er zijn verschillende soorten caching-technieken beschikbaar voor het verbeteren van website-prestaties, onderstaand vind je een aantal van de technieken die wij gebruiken:

  • Browser caching: Browser caching is een van de eenvoudigste caching-technieken. Het houdt in dat er kopieën van statische bronnen zoals afbeeldingen, JavaScript- en CSS-bestanden in de cache van de browser worden opgeslagen. Op deze manier hoeven deze bronnen niet telkens opnieuw van de server te worden opgehaald bij het openen van de website. Dit kan de laadtijd van de website aanzienlijk verminderen.
  • Server-side caching: Server-side caching houdt in dat er kopieën van dynamische inhoud, zoals webpagina's en databasequery's, op de server worden opgeslagen. Op deze manier hoeft de server niet elke keer de inhoud opnieuw te genereren wanneer een gebruiker de website bezoekt. Dit kan de serverbelasting verminderen en de laadtijd van de website versnellen.

Daarnaast zo je ook nog gebruik kunnen maken van CDN caching. Wij gebruiken dit bijna nooit omdat de projecten die wij doen veelal genoeg hebben aan Browser en server-sided caching.

Een goede relatie begint
met een goed gesprek

Ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen, of wil je gewoon eens kennis maken?

Neem contact op met nils&paul