1. Home
  2. /
  3. Kennisbank

Wat is Model-View-Controller (MVC) architectuur

Model-View-Controller (MVC) is een architectuurpatroon dat wordt gebruikt voor de ontwikkeling van software, met name voor webapplicaties. Het is ontworpen om de scheiding van de logica van de presentatie en de gegevens in een webapplicatie te bevorderen.

De drie lagen

MVC bestaat uit drie lagen:

• Model: Deze laag bevat de logica voor het opvragen, opslaan en manipuleren van gegevens. Dit kan bijvoorbeeld een database zijn of een externe API.
  • View: Deze laag bevat de presentatie van de gegevens, zoals de HTML, CSS en JavaScript.
  • Controller: Deze laag bevat de logica voor het afhandelen van gebruikersinteracties, zoals het verwerken van formulieren, het afhandelen van knop-events, enzovoort.

Deze drie lagen communiceren met elkaar via specifieke interfaces, wat betekent dat elke laag onafhankelijk van elkaar kan worden ontwikkeld, getest en onderhouden.

Door de scheiding van de logica van de presentatie en de gegevens, wordt de ontwikkeling van webapplicaties efficiënter en gemakkelijker te onderhouden. Bijvoorbeeld, als het ontwerp van de website verandert, hoeft alleen de View-laag te worden aangepast, zonder dat dit grote gevolgen heeft voor de rest van de applicatie.

MVC wordt vaak gebruikt in combinatie met webontwikkelingsframeworks, zoals Laravel, Ruby on Rails en ASP.NET. Het is een populaire architectuurpatroon voor webontwikkeling omdat het de ontwikkeling van webapplicaties efficiënter maakt en gemakkelijker te onderhouden.

Meer lezen over de technieken achter websites en applicaties?

Opslag van gegevens

Wij werken onder andere voor: