1. Home
  2. /
  3. Kennisbank

Call to action

Een "Call-to-Action" (CTA) op een website is een visuele of tekstuele prompt die bedoeld is om de bezoekers aan te moedigen om een bepaalde actie te ondernemen. Dit kan variëren van het invullen van een formulier tot het kopen van een product of dienst, het downloaden van een whitepaper, het aanmelden voor een nieuwsbrief of het delen van inhoud op sociale media.

Wat doet een call to action?

Een effectieve CTA kan de conversieratio van een website verhogen, omdat het de bezoekers aanspoort om de gewenste actie te ondernemen. Om een goede CTA te creëren, is het belangrijk om te overwegen wat de specifieke doelen van de website zijn en wat de meest waardevolle acties zijn die een bezoeker kan ondernemen.

Enkele belangrijke elementen van een effectieve CTA zijn:

  • Duidelijke taal en actiewoorden: Gebruik krachtige en eenvoudige taal om de bezoeker te vertellen wat er van hem of haar wordt verwacht en welke voordelen hij of zij kan behalen door de actie te ondernemen. Gebruik bijvoorbeeld verleidelijke teksten als "Download nu" of "Registreer je vandaag nog".
  • Visuele prominentie: De CTA moet opvallen op de pagina en mag niet worden bedolven onder andere inhoud. Gebruik kleur, vorm en grootte om de CTA visueel te accentueren en het oog van de bezoeker te trekken.
  • Relevantie: Zorg ervoor dat de CTA relevant is voor de pagina en de inhoud eromheen. Een CTA voor een gratis proefperiode van een product kan bijvoorbeeld beter werken op een pagina die gericht is op het beschrijven van het product.
  • Positie: De positie van de CTA op de pagina is belangrijk voor de conversieratio. Meestal wordt de CTA geplaatst in de header, de footer of naast belangrijke inhoud.

Een CTA kan in verschillende vormen voorkomen op een website. Het kan een button zijn met een duidelijke boodschap zoals "Bestel nu" of "Meld je aan", maar het kan ook een link of tekst zijn die de bezoeker aanspoort om actie te ondernemen.

Een effectieve CTA moet duidelijk en beknopt zijn, zodat het de aandacht van de bezoeker trekt en direct aangeeft wat er van hem of haar wordt verwacht. Het moet ook visueel opvallen, zodat het niet over het hoofd wordt gezien.

Het is belangrijk om de CTA op een strategische plek te plaatsen op de website, zoals boven de vouwlijn of naast relevante content. Het is ook mogelijk om meerdere CTA's op verschillende plekken op de website te plaatsen om de kans op conversie te vergroten.

Neem contact op!

Opslag van gegevens 

Wij werken onder andere voor: