1. Home
  2. /
  3. Blog

Wat is digitale toegankelijkheid?

Geplaatst op 17 februari 2023, door Nils Alma

Digitale toegankelijkheid is een belangrijk onderwerp binnen de digitale wereld. Het gaat erom dat digitale producten, zoals websites en apps, voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht hun beperkingen. Dit kunnen beperkingen zijn op het gebied van zicht, gehoor, mobiliteit of cognitie. In deze blog gaan we dieper in op wat digitale toegankelijkheid is, waarom het belangrijk is en hoe het kan worden verbeterd.

NP accessibility

Wat is digitale toegankelijkheid?

Digitale toegankelijkheid verwijst naar het ontwerp en de ontwikkeling van digitale producten die voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht hun beperkingen. Dit omvat bijvoorbeeld websites, apps, software en digitale documenten. Bij digitale toegankelijkheid gaat het erom dat gebruikers met verschillende beperkingen dezelfde informatie kunnen verkrijgen, op dezelfde manier als gebruikers zonder beperkingen. Hierbij moet rekening worden gehouden met verschillende aspecten van digitale producten, zoals kleurcontrast, leesvolgorde, ondertiteling en alternatieve tekst.

Digitale toegankelijkheid is belangrijk omdat digitale producten een belangrijk onderdeel zijn van ons dagelijks leven. Ze worden gebruikt voor communicatie, informatievoorziening, winkelen, bankieren, het maken van afspraken en nog veel meer. Het is daarom essentieel dat digitale producten voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht hun beperkingen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat beperkingen niet altijd permanent zijn. Tijdelijke beperkingen, zoals een gebroken arm of een tijdelijk gehoorverlies, kunnen er ook toe leiden dat iemand behoefte heeft aan digitale toegankelijkheid.

Waarom is digitale toegankelijkheid belangrijk?

Digitale toegankelijkheid is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat digitale producten voor iedereen toegankelijk zijn. Digitale producten zijn steeds belangrijker geworden in ons dagelijks leven. Ze worden gebruikt voor allerlei zaken, van het online regelen van bankzaken tot het boeken van reizen. Als digitale producten niet toegankelijk zijn voor mensen met beperkingen, dan kan dit leiden tot uitsluiting en discriminatie. Dit kan verder gaan dan alleen het niet kunnen gebruiken van een website of app. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot het niet kunnen volgen van online onderwijs of het niet kunnen solliciteren voor een baan.

Daarnaast is digitale toegankelijkheid ook belangrijk vanuit het oogpunt van de wetgeving. In veel landen zijn er wetten die vereisen dat digitale producten toegankelijk zijn voor mensen met beperkingen. Deze wetgeving is er om ervoor te zorgen dat digitale producten voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht hun beperkingen.

Hoe kan digitale toegankelijkheid worden verbeterd?

Er zijn verschillende manieren waarop digitale toegankelijkheid kan worden verbeterd. Hieronder bespreken we een aantal van deze manieren:

  1. Zorg voor goed kleurcontrast. Een goede kleurcontrast tussen tekst en achtergrond is belangrijk voor mensen met beperkt zicht of kleurenblindheid. Bij het ontwerpen van digitale producten moet daarom rekening worden gehouden met de kleuren die worden gebruikt. Er zijn verschillende tools beschikbaar die kunnen helpen bij het kiezen van de juiste kleurcontrasten.
  2. Maak gebruik van alternatieve tekst. Alternatieve tekst (alt-tekst) is tekst die wordt gebruikt om afbeeldingen te beschrijven. Deze tekst wordt voorgelezen door screenreaders voor mensen met een visuele beperking. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat alle afbeeldingen die worden gebruikt op een website of in een app, worden voorzien van een alt-tekst.
  3. Houd rekening met leesvolgorde. Een goede leesvolgorde is belangrijk voor mensen die gebruikmaken van screenreaders. Het is daarom belangrijk om de juiste HTML-codes te gebruiken om de leesvolgorde van de inhoud op een pagina te bepalen. Dit zorgt ervoor dat de inhoud in de juiste volgorde wordt voorgelezen.
  4. Zorg voor ondertiteling en audiodescriptie. Ondertiteling en audiodescriptie zijn belangrijk voor mensen met een auditieve beperking. Bij video's en andere multimedia moet daarom worden gezorgd voor ondertiteling en audiodescriptie.
  5. Maak gebruik van eenvoudige taal. Het gebruik van eenvoudige taal is belangrijk voor mensen met een cognitieve beperking of een taalbarrière. Bij het ontwerpen van digitale producten moet daarom rekening worden gehouden met de leesbaarheid en begrijpelijkheid van de tekst.
  6. Testen met gebruikers met beperkingen. Het testen van digitale producten met gebruikers met beperkingen is een belangrijk onderdeel van het verbeteren van digitale toegankelijkheid. Door gebruikerstests uit te voeren, kunnen problemen worden geïdentificeerd en opgelost voordat het product wordt gelanceerd.
  7. Voldoe aan toegankelijkheidsrichtlijnen. Er zijn internationale toegankelijkheidsrichtlijnen opgesteld, zoals de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), die helpen om digitale producten toegankelijker te maken. Door te voldoen aan deze richtlijnen, kunnen digitale producten worden ontworpen en ontwikkeld die voor iedereen toegankelijk zijn.
Accessibility

Benieuwd hoe we jouw online project toegankelijk(er) kunnen maken?

Opslag van gegevens 

Wij werken onder andere voor: