1. Home
  2. /
  3. Kennisbank

Wat is ORM (Object-Relational Mapping)?

ORM (Object-Relational Mapping) is een techniek die wordt gebruikt om de interactie tussen een applicatie en een relationele database te vergemakkelijken. Het maakt gebruik van een object-georiënteerde benadering om gegevens uit een database op te halen en te manipuleren, in plaats van dat dit handmatig gedaan moet worden met SQL-queries.

Hoe het wordt gebruikt

ORM-software creëert een "virtuele object-database" die de ontwikkelaar kan gebruiken om gegevens op te halen, te wijzigen of te verwijderen, alsof het objecten in het programma zelf zijn. Hierdoor hoeft de ontwikkelaar zich geen zorgen te maken over het schrijven van SQL-queries of het omgaan met verbindingsproblemen met de database.

ORM wordt vaak gebruikt in combinatie met een specifieke programmeertaal, zoals PHP of Java, en is beschikbaar als onderdeel van veel webontwikkelings-frameworks, zoals Laravel en Ruby on Rails.

De voordelen

ORM biedt veel voordelen voor ontwikkelaars, waaronder:

• Het vermindert de hoeveelheid code die moet worden geschreven om gegevens op te halen en te manipuleren.
  • Het vermindert de kans op fouten in de SQL-queries die worden gegenereerd.
  • Het maakt het gemakkelijker om de database-architectuur te wijzigen zonder dat dit grote gevolgen heeft voor de rest van de applicatie.
  • Het maakt het gemakkelijker om gegevens op te slaan en op te halen in een object-georiënteerde manier.

In samenvatting ORM is een techniek die wordt gebruikt om de interactie tussen een applicatie en een relationele database te vergemakkelijken. Het maakt gebruik van een object-georiënteerde benadering om gegevens uit een database op te halen en te manipuleren, in plaats van dat dit handmatig gedaan moet worden met SQL-queries. Het is vaak beschikbaar als onderdeel van veel webontwikkelingsframeworks en biedt veel voordelen voor de ontwikkelaars.

Opslag van gegevens

Wij werken onder andere samen met: