1. Home
 2. /
 3. Kennisbank

Wat is Online Reputation Management (ORM)

Online Reputation Management, of kortweg ORM, verwijst naar het proces van het beheren en controleren van de online perceptie van een individu, bedrijf, merk of organisatie. Het doel van ORM is om ervoor te zorgen dat de online reputatie positief blijft of verbetert, en om schadelijke of negatieve informatie te minimaliseren of te elimineren. In het digitale tijdperk, waarin informatie gemakkelijk toegankelijk is voor iedereen, is ORM essentieel geworden voor zowel individuen als bedrijven.

Waarom is Online Reputation Management belangrijk?

Een positieve online reputatie is cruciaal voor het aantrekken van klanten, partners en investeerders. Het kan ook van invloed zijn op de carrière van individuen, omdat werkgevers en recruiters vaak online onderzoek doen naar sollicitanten. Negatieve berichten, recensies of vermeldingen kunnen aanzienlijke schade aanrichten, waardoor het essentieel is om proactief te zijn in het beheren van uw online imago.

Hoe werkt Online Reputation Management?

 1. Monitoring: Het begint met het actief volgen van wat er online over jouw of je berdrijf wordt gezegd. Dit omvat het bijhouden van sociale media, online recensies, nieuwsberichten en discussieforums. Er zijn tools beschikbaar die dit proces vergemakkelijken.
 2. Analyse: Zodra je weet wat er wordt gezegd, moet je de informatie analyseren. Bepaal welke vermeldingen positief, neutraal of negatief zijn. Dit helpt bij het identificeren van gebieden die aandacht nodig hebben.
 3. Reageren: Reageer op positieve opmerkingen om betrokkenheid en loyaliteit te bevorderen. Voor negatieve opmerkingen is het belangrijk om professioneel en empathisch te reageren en eventuele problemen op te lossen.
 4. Contentcreatie: Creëer waardevolle, positieve inhoud die de negatieve informatie kan overvleugelen in zoekresultaten. Dit kan onder meer blogposts, persberichten en socialemediaberichten omvatten.
 5. SEO-optimalisatie: Verbeter de zichtbaarheid van positieve inhoud in zoekmachines door zoekmachineoptimalisatie (SEO) toe te passen. Dit helpt bij het verdringen van negatieve informatie naar lagere zoekresultaten.
 6. Bouw een positief online imago op: Investeer in het opbouwen van een sterk online imago door het delen van expertise, het actief deelnemen aan relevante online gemeenschappen en het cultiveren van positieve relaties.

Belangrijke overwegingen bij ORM

 • Consistentie: Zorg ervoor dat je online gedrag en berichten consistent zijn met het imago dat je wilt uitstralen.
 • Privacy: Bescherm persoonlijke gegevens en beperk de hoeveelheid persoonlijke informatie die online beschikbaar is.
 • Professionele hulp: In ernstige gevallen kan het raadzaam zijn professionele ORM-diensten in te schakelen om complexe uitdagingen aan te pakken.

Het beheren van je online reputatie vereist voortdurende aandacht en inspanning, maar het kan aanzienlijke voordelen opleveren in termen van uw persoonlijke en professionele succes. Door proactief te zijn, je online imago te bewaken en te beheren, kun je positieve resultaten behalen en mogelijke schade aan de reputatie voorkomen.

Een goede relatie begint
met een goed gesprek

Ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen, of wil je gewoon eens kennis maken?

Neem contact op met nils&paul