1. Home
  2. /
  3. Blog

Responsive webdesign en hoe je je website kunt aanpassen aan verschillende schermformaten

Geplaatst op 18 januari 2023, door Nils Alma

Met de opkomst van smartphones en tablets is het belangrijker dan ooit om een responsive website te hebben. Responsive webdesign betekent dat de website automatisch wordt aangepast aan verschillende schermformaten, van desktops tot smartphones. In dit blog gaan we dieper in op responsive webdesign en hoe je je website kunt aanpassen aan verschillende schermformaten.

Wat is responsive webdesign?

Responsive webdesign is een benadering van webdesign waarbij de website zich aanpast aan het apparaat waarop deze wordt bekeken. Dit betekent dat de website er anders uitziet op een desktop dan op een smartphone of tablet. Bij responsive webdesign wordt er gebruik gemaakt van flexibele lay-outs, afbeeldingen en CSS-media queries om de website te optimaliseren voor verschillende schermformaten.

Waarom is responsive webdesign belangrijk?

Responsive webdesign is belangrijk omdat steeds meer mensen internet gebruiken op mobiele apparaten. Als je website niet is geoptimaliseerd voor verschillende schermformaten, kan dit leiden tot slechte gebruikerservaringen, zoals lange laadtijden en moeilijk leesbare tekst. Dit kan er weer voor zorgen dat bezoekers je website verlaten en op zoek gaan naar een andere website die beter is aangepast aan hun apparaat.

Responsive design

Hoe pas je je website aan voor verschillende schermformaten?

  1. Gebruik een responsive template: Als je een website bouwt met een CMS zoals WordPress of Joomla, kies dan een template dat al responsive is. Dit scheelt tijd en zorgt ervoor dat je website automatisch wordt aangepast aan verschillende schermformaten. Als wij je website bouwen in Craft CMS zorgen wij ervoor dat je site optimaal werkt op elk schermformaat.
  2. Gebruik flexibele lay-outs: Bij het ontwerpen van je website, zorg ervoor dat je gebruik maakt van flexibele lay-outs. Dit betekent dat de grootte van de elementen op je website zich aanpassen aan de grootte van het scherm waarop de website wordt bekeken.
  3. Gebruik CSS-media queries: CSS-media queries zijn een belangrijk onderdeel van responsive webdesign. Met CSS-media queries kun je bepaalde stijlen toepassen op specifieke schermformaten. Hiermee kun je bijvoorbeeld de grootte van de tekst aanpassen op mobiele apparaten.
  4. Optimaliseer afbeeldingen: Afbeeldingen kunnen een grote rol spelen in de laadtijd van je website. Zorg ervoor dat afbeeldingen worden geoptimaliseerd voor verschillende schermformaten, zodat ze niet onnodig veel ruimte innemen op mobiele apparaten.
  5. Test je website op verschillende apparaten: Het is belangrijk om je website te testen op verschillende apparaten om te zien hoe deze eruitziet op verschillende schermformaten. Zo kun je eventuele problemen oplossen en ervoor zorgen dat je website goed werkt op alle apparaten.

Responsive website nodig?

Gaat het om een bestaande of nieuwe website? 

Heb je al een website, mogen we dan je domeinnaam?

Heb je al een budget in gedachte voor de opdracht?

Vertel ons kort wat jouw website aanbied/ verteld.

Denk hierbij aan een boekingsmodule, betaalsysteem of boekhoud koppeling.

Betreft het een onepager of heb je meerdere pagina's in gedachte?

Heb je wellicht al een briefing of een ander bestand met iets wat bijdraagt aan je aanvraag, upload het hier.

Geef je voor en achternaam in.

Please enter your email so we can get in touch.

Wat is je telefoonnummer?

Kan je ons meer vertellen over je aanvraag?