1. Home
  2. /
  3. Blog

De voordelen van geanonimiseerde analytics op je website

Geplaatst op 14 april 2023, door Nils Alma

Analyse van websitegegevens is een belangrijk onderdeel van het beheren van een website. Het biedt belangrijke inzichten in het gedrag van gebruikers en kan helpen bij het verbeteren van de gebruikerservaring. Echter, met de zorgen over privacy en de bescherming van persoonsgegevens, worden veel mensen zich bewuster van de informatie die wordt verzameld en hoe deze wordt gebruikt. In dit blog gaan we dieper in op de voordelen van geanonimiseerde analytics op websites, zoals Fathom analytics, en wat dit betekent voor gebruikers en aanbieders.

Wat zijn geanonimiseerde analytics?

Geanonimiseerde analytics is het proces van het verzamelen van websitegegevens zonder het verzamelen van persoonlijk identificeerbare informatie (PII). PII omvat informatie die kan worden gebruikt om een persoon te identificeren, zoals een naam, e-mailadres of IP-adres. Door deze informatie niet te verzamelen, wordt de privacy van gebruikers beter beschermd.

analytics grafiek

Maar wat kies je dan?

Fathom analytics is een voorbeeld van een analytics tool die geanonimiseerde data verzamelt. Deze tool verzamelt alleen de informatie die nodig is om inzicht te krijgen in het gedrag van gebruikers op een website. Hierdoor worden gebruikersinformatie en privacy beschermd. Wij maken graag gebruik van Fathom vanwege de eenvoud en overzichtelijkheid.

Fathom screenshot

Voordelen voor gebruikers

Een van de belangrijkste voordelen van geanonimiseerde analytics voor gebruikers is de bescherming van hun privacy. Doordat persoonlijke informatie niet wordt verzameld, hebben gebruikers meer controle over hun gegevens. Dit kan hun vertrouwen in de website vergroten en ervoor zorgen dat ze zich comfortabeler voelen bij het bezoeken van de site.

Een ander voordeel is dat geanonimiseerde analytics ervoor kan zorgen dat gebruikers een betere gebruikerservaring hebben. Door het gedrag van gebruikers op de website te analyseren, kunnen aanbieders inzicht krijgen in welke delen van de website het meest worden gebruikt en waar gebruikers vastlopen. Deze informatie kan worden gebruikt om de website te verbeteren en de gebruikerservaring te optimaliseren.

Voordelen voor aanbieders

Ook voor aanbieders zijn er voordelen aan geanonimiseerde analytics. Ten eerste is er de bescherming van persoonlijke informatie van gebruikers. Dit kan ervoor zorgen dat de aanbieder aan de regels voldoet en geen risico loopt op juridische consequenties.

Een ander voordeel is dat geanonimiseerde analytics kan helpen bij het optimaliseren van de website. Door te zien hoe gebruikers zich gedragen op de website, kunnen aanbieders de website verbeteren en aanpassen om te zorgen dat gebruikers vinden wat ze zoeken. Dit kan leiden tot een hogere gebruikersbetrokkenheid, een betere gebruikerservaring en uiteindelijk meer conversies.

Vanwege de wettelijke bepalingen en de wens van gebruikers om anoniemer online te zijn gebeurt het steeds vaker dat browsers bijvoorbeeld Google beperken in wat ze mogen opslaan. Hierdoor kan de verzamelde data vertroebelen en een verkeerd beeld schetsen. Met een geanonimiseerde tracker heb je hier niet of nauwelijks last van.

Meer weten over geanonimiseerde analytics op jouw site?

Opslag van gegevens