1. Home
  2. /
  3. Blog

5 tips voor het ontwerpen van een gebruiksvriendelijke website

Geplaatst op 3 mei 2023, door Nils Alma

Een gebruiksvriendelijke website is cruciaal voor het succes van een bedrijf. Het is het visitekaartje van de organisatie en kan het verschil maken tussen het aantrekken of afstoten van potentiële klanten. Het ontwerpen van een gebruiksvriendelijke website vereist zorgvuldige planning, onderzoek en uitvoering. In deze blogpost zal ik uitleggen wat er komt kijken bij het ontwerpen van een gebruiksvriendelijke website en geef ik vijf tips om een website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Bepaal de doelgroep en stem de website daarop af

Het is belangrijk om te weten wie de doelgroep is voordat je begint met het ontwerpen van de website. Wat zijn de interesses en behoeften van de doelgroep? Wat zijn hun verwachtingen van de website? Door deze vragen te beantwoorden, kun je de website afstemmen op de doelgroep. Dit maakt de website niet alleen gebruiksvriendelijker, maar zorgt er ook voor dat de doelgroep zich meer aangetrokken voelt tot de website en langer blijft hangen.

Een voorbeeld hiervan is de website van een kledingmerk. Als de doelgroep voornamelijk uit jonge vrouwen bestaat, dan kun je de website op een speelse en vrouwelijke manier vormgeven. Als de doelgroep voornamelijk uit zakelijke mannen bestaat, dan kun je de website op een zakelijke en strakke manier vormgeven.

Maak de navigatie eenvoudig

Een belangrijk onderdeel van een gebruiksvriendelijke website is de navigatie. Het moet voor de gebruiker duidelijk zijn waar hij of zij zich op de website bevindt en hoe hij of zij naar andere delen van de website kan navigeren. Dit kun je bereiken door een duidelijke navigatiebalk te plaatsen met de belangrijkste onderdelen van de website.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor consistente navigatie. De navigatie moet op elke pagina van de website hetzelfde zijn, zodat de gebruiker niet elke keer opnieuw hoeft te zoeken naar de navigatiebalk.

Maak de website responsive

Een website moet tegenwoordig niet alleen op een desktop of laptop werken, maar ook op een tablet en mobiele telefoon. Het is dus belangrijk om de website responsive te maken. Dit houdt in dat de website zich aanpast aan het formaat van het scherm waarop de website wordt bekeken. Dit zorgt ervoor dat de website op elk apparaat goed te bekijken en te gebruiken is.

Zorg voor een duidelijke indeling

Een duidelijke indeling van de website is essentieel voor een gebruiksvriendelijke website. Het moet voor de gebruiker direct duidelijk zijn waar hij of zij informatie kan vinden en waar hij of zij acties kan uitvoeren. Het is daarom belangrijk om de inhoud van de website logisch in te delen en te categoriseren.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de scanbaarheid van de website. Gebruikers willen snel kunnen zien waar ze moeten zijn en wat belangrijk is. Maak daarom gebruik van duidelijke koppen en subkoppen, korte alinea’s

Een goede relatie begint
met een goed gesprek

Ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen, of wil je gewoon eens kennis maken?

Neem contact op met nils&paul

Wij werken onder andere samen met: