1. Home
 2. /
 3. Kennisbank

Schrijven voor het web

Schrijven voor het web vereist een andere aanpak dan schrijven voor offline media vanwege het leesgedrag van online lezers, de interactieve elementen van online content, de zoekmachineoptimalisatie, het formaat van de content en de visuele elementen die kunnen worden gebruikt om de inhoud aantrekkelijker te maken.

Wat is er anders?

Schrijven voor online publiek is anders vanwege onder andere de volgende punten:

 1. Leesgedrag: Online lezers hebben de neiging om snel te scannen en selectief te lezen, in plaats van elke letter van een tekst te lezen. Dit betekent dat online content gemakkelijk leesbaar en snel scanbaar moet zijn. Dit in tegenstelling tot offline media, zoals gedrukte kranten en tijdschriften, waar lezers de tijd nemen om elke letter van een artikel te lezen.
 2. Interactie: Online content kan interactief zijn, met elementen zoals links, knoppen en formulieren die lezers in staat stellen om door te klikken naar meer informatie, contact op te nemen met de auteur of een product te kopen. Dit in tegenstelling tot offline media, waar lezers vaak passief blijven en slechts kunnen reageren door het sturen van een brief of e-mail.
 3. Zoekmachineoptimalisatie: Schrijven voor het web omvat ook zoekmachineoptimalisatie (SEO), wat inhoudt dat de content zo is geschreven dat zoekmachines deze gemakkelijker kunnen vinden en rangschikken. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de content wordt gezien door de doelgroep en kan worden gevonden in zoekopdrachten.
 4. Formaat: Online content moet rekening houden met verschillende apparaten en schermformaten, wat betekent dat het ontwerp en de lay-out van de content responsief moeten zijn en zich kunnen aanpassen aan verschillende schermformaten en apparaten. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de content toegankelijk is voor alle gebruikers, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken.
 5. Visuele elementen: Online content kan ook worden verbeterd met visuele elementen zoals afbeeldingen, video's en infographics, die de leeservaring kunnen verbeteren en de inhoud aantrekkelijker kunnen maken. Dit in tegenstelling tot offline media, waar visuele elementen vaak beperkt zijn tot afbeeldingen en grafieken.

Tips voor het schrijven van web teksten:

Om goede webteksten te schrijven maak je gebruik van de volgende punten:
 1. Schrijf beknopt: Op het web hebben mensen over het algemeen minder geduld en willen ze snel de informatie vinden die ze zoeken. Schrijf dus beknopt en vermijd lange, ingewikkelde zinnen. Gebruik korte alinea's en koppen om de tekst overzichtelijk te maken.
 2. Maak gebruik van tussenkopjes: Gebruik tussenkopjes om de tekst op te delen in hapklare brokken. Zo kunnen lezers snel zien waar de tekst over gaat en vinden ze snel de informatie die ze zoeken.
 3. Maak gebruik van lijsten: Lijsten zijn een geweldige manier om informatie overzichtelijk te presenteren. Maak gebruik van opsommingstekens of nummers om informatie in lijstvorm weer te geven.
 4. Houd het eenvoudig: Vermijd vakjargon en gebruik eenvoudige taal. Schrijf alsof je tegen een vriend praat. Dit maakt de tekst gemakkelijker te begrijpen voor een breed publiek.
 5. Gebruik visuele elementen: Afbeeldingen, video's en infographics zijn een geweldige manier om informatie visueel aantrekkelijk te maken en de leeservaring te verbeteren.
 6. Schrijf voor SEO: Als je schrijft voor het web, is het belangrijk om te schrijven met zoekmachines in gedachten. Maak gebruik van relevante zoekwoorden en meta tags om ervoor te zorgen dat je content wordt gevonden door zoekmachines.
 7. Schrijf conversiegericht: Als je schrijft voor een website, is het doel meestal om conversies te genereren, zoals het invullen van een contactformulier of het doen van een aankoop. Houd dit in gedachten bij het schrijven en zorg ervoor dat de tekst gericht is op het stimuleren van conversies.

Door deze tips toe te passen bij het schrijven voor het web, kun je ervoor zorgen dat je content makkelijk leesbaar en aantrekkelijk is voor je doelgroep en dat het resulteert in meer conversies voor je website.

Een goede relatie begint
met een goed gesprek

Ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen, of wil je gewoon eens kennis maken?

Neem contact op met nils&paul