1. Home
  2. /
  3. Kennisbank

Whitespace in webdesign

Whitespace, ook wel negatieve ruimte genoemd, is de lege ruimte rondom elementen op een webpagina. Dit kan bijvoorbeeld de ruimte tussen afbeeldingen, teksten of knoppen zijn, of de ruimte rondom de randen van de pagina.

Whitespace wordt vaak als onbelangrijk of zelfs storend gezien in webdesign, maar het kan juist erg effectief zijn als het op de juiste manier wordt gebruikt.

De belangrijkste functie van whitespace in webdesign is om de leesbaarheid en de overzichtelijkheid van de pagina te verbeteren. Door voldoende whitespace toe te voegen rondom teksten en afbeeldingen, kunnen deze beter worden opgemerkt en gelezen. Dit kan leiden tot een betere gebruikerservaring en een hogere conversie-rate.

Daarnaast kan whitespace ook worden gebruikt om de hierarchie en het belang van verschillende elementen op de pagina aan te geven. Door bijvoorbeeld meer whitespace rondom belangrijke knoppen of teksten toe te voegen, kunnen deze beter worden onderscheiden en de aandacht van de gebruiker naar deze elementen trekken.

In het algemeen is het belangrijk om een balans te vinden tussen voldoende whitespace en een te overladen pagina. Dit kan door te experimenteren met verschillende lay-outs en ruimte-indelingen en door te kijken naar hoe gebruikers de pagina gebruiken en wat voor hen werkt.

Opslag van gegevens