1. Home
 2. /
 3. Kennisbank

Wat is een SERP (Search Engine Result Page)?

Een SERP, oftewel Search Engine Result Page, is een webpagina die wordt weergegeven nadat een gebruiker een zoekopdracht heeft ingevoerd in een zoekmachine zoals Google, Bing of Yahoo. Het vertegenwoordigt de lijst met resultaten die de zoekmachine genereert als reactie op de ingevoerde zoektermen. Elke SERP bevat een verscheidenheid aan informatie en links die relevant zijn voor de zoekopdracht van de gebruiker. De samenstelling van een SERP kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals het type zoekopdracht, de locatie van de gebruiker en de gebruikte zoekmachine.

Elementen van een SERP:

Een typische SERP bevat verschillende elementen die bedoeld zijn om de gebruiker te voorzien van relevante informatie en links naar webpagina's die aan hun zoekbehoeften voldoen. Enkele van de meest voorkomende elementen zijn:

 1. Organische zoekresultaten: Dit zijn de niet-betaalde zoekresultaten die de zoekmachine als meest relevant beschouwt voor de zoekopdracht. Ze worden weergegeven in een lijst met titels, korte beschrijvingen en URL's.
 2. Betaalde advertenties: Boven of naast de organische resultaten kunnen betaalde advertenties worden weergegeven. Adverteerders betalen voor deze posities en ze worden vaak aangeduid als "gesponsorde" of "advertentie" resultaten.
 3. Featured snippets: Dit zijn korte stukjes tekst die direct antwoord geven op een vraag van de gebruiker. Ze worden vaak bovenaan de SERP weergegeven en worden geëxtraheerd uit relevante webpagina's.
 4. Knowledge Graph: Dit is een informatiedoos aan de zijkant van de SERP die relevante feitelijke informatie biedt over het zoekonderwerp. Het kan bijvoorbeeld biografische gegevens over een persoon of statistieken over een bepaald onderwerp bevatten.
 5. Afbeeldingen en video's: Voor bepaalde zoekopdrachten kunnen miniaturen van afbeeldingen en video's worden weergegeven die verband houden met het onderwerp.
 6. Lokale resultaten: Bij zoekopdrachten met een lokale intentie kunnen kaarten en lokale bedrijfsvermeldingen worden weergegeven, inclusief adresgegevens en beoordelingen.
 7. Zoekopdrachttools: Boven of onder de zoekresultaten kunnen links naar extra zoekopdrachttools worden weergegeven, zoals filters, tijdsbereiken, en meer.

Factoren die van invloed zijn op SERPs:

De volgorde en weergave van resultaten op een SERP worden bepaald door complexe algoritmen die zoekmachines gebruiken. Deze algoritmen houden rekening met verschillende factoren om de relevantie en kwaliteit van resultaten te bepalen:

 • Keywords: De zoektermen die de gebruiker invoert en hoe ze overeenkomen met de inhoud van webpagina's.
 • Inhoudskwaliteit: De relevantie, diepte en betrouwbaarheid van de inhoud op webpagina's.
 • Backlinks: Het aantal en de kwaliteit van links van andere websites naar een specifieke pagina.
 • Gebruikerservaring: Hoe snel een pagina laadt, hoe lang gebruikers erop blijven en hoe goed het op verschillende apparaten wordt weergegeven.
 • Locatie: Voor lokale zoekopdrachten is de locatie van de gebruiker van invloed op de weergegeven resultaten.
 • Sociale signalen: Activiteit en betrokkenheid op sociale media kunnen ook een rol spelen.

Evolutie van SERPs:

SERPs zijn in de loop der jaren geëvolueerd om gebruikers een betere ervaring te bieden. Zoekmachines experimenteren voortdurend met nieuwe functies en weergave-indelingen om resultaten relevanter en gemakkelijker te begrijpen te maken. Dit omvat de opkomst van featured snippets, local packs en andere rich features die bedoeld zijn om directe antwoorden te bieden zonder dat gebruikers op een link hoeven te klikken.

Kortom, een SERP is het resultaat van de inspanningen van zoekmachines om gebruikers snel en relevant te voorzien van informatie die aansluit bij hun zoekopdrachten. De samenstelling van een SERP kan variëren, maar het blijft het primaire middel waarmee mensen toegang krijgen tot online informatie via zoekmachines.