1. Home
  2. /
  3. Kennisbank

Wat is een API?

Een API (Application Programming Interface) is een set van regels en richtlijnen die bepalen hoe een softwarecomponent of systeem met andere componenten of systemen moet communiceren. Een API beschrijft welke functies een programma aanbiedt en hoe deze functies moeten worden aangeroepen.

Waar het voor wordt gebruikt

APIs worden vaak gebruikt om toegang te verlenen tot de functionaliteit van een andere software- of systeemcomponent, zoals een database, een softwarebibliotheek of een webdienst. Dit maakt het mogelijk dat ontwikkelaars hun eigen software kunnen ontwikkelen die gebruikmaakt van de functionaliteit van deze andere componenten.

Soorten API's

Er zijn verschillende soorten APIs, zoals web-APIs, die via een HTTP-protocol worden aangerboden en toegankelijk zijn via een webadres, en systeem-APIs, die direct toegang bieden tot de functionaliteit van het besturingssysteem.

APIs worden vaak gebruikt in webontwikkeling om toegang te verlenen tot data van derden, zoals social media-feeds, betalingsdiensten, enz. Dit maakt het mogelijk om interactie te creëren met deze diensten zonder de volledige broncode te moeten kennen.

Toe aan een API?