1. Home
  2. /
  3. Kennisbank

Broken link

Broken links, of gebroken koppelingen, zijn links op een website die niet meer werken omdat de doelpagina niet meer beschikbaar is. Deze gebroken links kunnen een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring en de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van een website. In dit artikel zullen we in detail bespreken wat gebroken links zijn en waarom ze van cruciaal belang zijn voor de SEO van een website.

Wat is een Broken Link?

Een gebroken link is een hyperlink op een webpagina die niet langer naar de juiste bestemming leidt. Dit kan gebeuren om verschillende redenen, zoals:

1. De doelpagina is verwijderd: De pagina waarnaar de link verwijst, is niet langer beschikbaar op het web.
  2. De URL van de doelpagina is gewijzigd: De URL is veranderd zonder dat er een omleiding (redirect) is ingesteld.
  3. De server van de doelpagina is niet bereikbaar: Als de server van de doelpagina niet reageert, wordt de link als gebroken beschouwd.
  4. Typefouten in de URL: Menselijke fouten bij het invoeren van de URL kunnen leiden tot gebroken links.

Waarom zijn Broken Links Belangrijk voor SEO?

1. Gebruikerservaring: Gebroken links kunnen frustrerend zijn voor bezoekers van je website. Als ze op een link klikken en een foutmelding krijgen, kan dit een negatieve indruk achterlaten en hen ontmoedigen om op je website te blijven.
  2. Crawlen en indexering: Zoekmachines gebruiken webcrawlers om websites te doorzoeken en te indexeren. Wanneer ze stuiten op gebroken links, kan dit hun crawlproces verstoren en ervoor zorgen dat sommige pagina's niet worden geïndexeerd.
  3. SEO-ranking: Zoekmachines nemen de gebruikerservaring serieus, en het hebben van veel gebroken links kan van invloed zijn op de positie van je website in zoekresultaten. Zoekmachines willen gebruikers relevante en betrouwbare inhoud tonen.

Hoe kun je Broken Links Beheren voor SEO

Het beheer van gebroken links is essentieel voor een gezonde SEO-strategie:

1. Regelmatige controle: Gebruik tools zoals Siteguru of speciale link checker-tools om gebroken links op je website op te sporen.
  2. Herstel of vervang de links: Als je een gebroken link ontdekt, herstel deze dan door de doelpagina te repareren of door een nieuwe, werkende link toe te voegen.
  3. 301 redirects: Als een pagina permanent is verwijderd of verplaatst, stel dan een 301-omleiding in om gebruikers en zoekmachines naar de juiste pagina te leiden.
  4. Blijf bijhouden: Blijf regelmatig je website controleren op nieuwe gebroken links en los ze snel op.