1. Home
  2. /
  3. Blog

Polyfills: Het Middel en de Mythe

Geplaatst op 28 februari 2024, door Nils Alma

In de wereld van webontwikkeling, waar nieuwe technologieën en standaarden zich snel ontwikkelen, is de term "polyfill" vaak te horen. Maar wat is een polyfill eigenlijk en waarom wordt het soms ten onrechte gebruikt? Wat zijn de risico's en de alternatieven? Is een Polyfill het gouden ei, of is het 'technical debt waiting to happen'?

Wat is een Polyfill?

Een polyfill is een stukje code (meestal in JavaScript) dat ontwikkelaars in staat stelt om moderne webfuncties te gebruiken in browsers die deze functies niet standaard ondersteunen. Het idee erachter is om een soort "patch" te bieden voor ontbrekende functionaliteit, zodat ontwikkelaars toch moderne code kunnen schrijven zonder rekening te hoeven houden met de compatibiliteit met oudere browsers.

Waarom wordt het gebruikt?

  1. Progressieve verbetering: Polyfills worden vaak gebruikt als onderdeel van het concept van progressieve verbetering, waarbij ontwikkelaars eerst de basisfunctionaliteit voor alle browsers implementeren en vervolgens extra functies toevoegen voor browsers die deze ondersteunen.
  2. Toekomstbestendigheid: Het gebruik van polyfills stelt ontwikkelaars in staat om de nieuwste webstandaarden te omarmen zonder zich zorgen te hoeven maken over de ondersteuning in oudere browsers.
fill me up coffee

Waarom zou je Polyfills niet moeten gebruiken?

Hoewel polyfills in sommige situaties nuttig kunnen zijn, zijn er ook redenen om voorzichtig te zijn met hun gebruik:

  1. Prestatieverlies: Polyfills voegen extra code toe aan je project, wat kan leiden tot prestatieverlies, vooral op oudere apparaten en browsers.
  2. Onderhoudslast: Het onderhouden van polyfills kan tijdrovend zijn, vooral als nieuwe versies van browsers nieuwe functies introduceren of als de polyfill zelf bugs bevat die moeten worden opgelost.
  3. Grootte van het project: Het toevoegen van meerdere polyfills kan de omvang van je project aanzienlijk vergroten, wat de laadtijden kan vertragen en de algehele gebruikerservaring kan verminderen.
  4. Risico op fouten: Polyfills proberen ontbrekende functionaliteit na te bootsen, maar ze zijn mogelijk niet perfect en kunnen leiden tot onverwacht gedrag of bugs in je code.
Boeken op plank

Alternatieven voor Polyfills

In plaats van blindelings polyfills toe te passen, zijn er enkele alternatieven die kunnen worden overwogen:

  1. Feature Detection: Gebruik tools zoals Modernizr of handgeschreven JavaScript om te controleren of een bepaalde functie wordt ondersteund voordat je deze gebruikt. Op deze manier kun je functies alleen activeren als ze beschikbaar zijn, zonder polyfills toe te voegen voor browsers die deze al ondersteunen.
  2. Graceful Degradation: In plaats van altijd te streven naar hetzelfde niveau van functionaliteit in alle browsers, kun je ervoor kiezen om de ervaring geleidelijk te degraderen voor oudere browsers, zolang de kernfunctionaliteit maar behouden blijft.

Een goede relatie begint
met een goed gesprek

Ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen, of wil je gewoon eens kennis maken?

Neem contact op met nils&paul